Tárkonyos sütőtöksaláta

A tárkonyos sütőtöksaláta nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető, fűszeres, zamatos saláta. A sütőtök szezonban érdemes minél többféle ételt kipróbálni, mert a sütőtök nagyon egészséges, rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Sokféleképpen fűszerezhető, variálható nem kell leragadnunk a sült töknél vagy a sütőtökkrémlevesnél, de azokat se nélkülözzük az őszi-téli szezonban.

Elkészítési idő: 1 óra +1 óra érlelési idő (1 adag: 195 kcal)

Tárkonyos sütőtöksaláta – recept

Hozzávalók 4 személyre:

  • 60 dkg sütőtök (,,sonkatök”)
  • szemes bors
  • 1/2 kávéskanál koriandermag
  • 2 evőkanál napraforgóolaj
  • 2 szál friss/2 nagy csipet szárított tárkony
  • 2 db citrom
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 nagy, piros húsú paprika
  • 1 csokor újhagyma

A tárkonyos sütőtöksaláta elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először mossuk meg, majd hámozzuk meg a sütőtököt.
  2. Távolítsuk el a magjait és vágjuk ujjnyi vastag, kétujjnyi széles, egyenletes csíkokra-darabokra.
  3. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és szórjuk meg a koriandermaggal.
  4. Majd egy nagyobb teflonserpenyőben forrósítsuk fel a napraforgóolajat, és süssük meg benne a sütőtököt, aztán papírkendőre terítve hagyjuk kihűlni.
  5. A tárkonyt leöblítjük, leveleit lecsipkedjük, néhány bóbita kivételével finomra vágjuk.
  6. A citromokat alaposan megmossuk, az egyiket vékony gerezdekre szeljük, a másik levét kinyomjuk, keverőtálba szűrjük. Sóval, frissen őrölt borssal, valamint az apránként hozzáadott olívaolajjal (habverővel) opálosra-habosra keverjük, végül a tárkonnyal ízesítjük.
  7. A paprikát és a hagymát megtisztítjuk, a paprikát apró kockákra, a hagymát (8-10 cm-es zöldjével együtt) nem túl vékony karikákra vágjuk, és a sütőtökkel együtt óvatosan beleforgatjuk az öntetbe (vigyázat, a sütőtök szétesős-törékeny!).
  8. Letakarjuk, szobahőmérsékleten legalább 1 órán át pihentetjük.
  9. Tálaláskor a salátát tálba szedjük, a citromgerezdekkel és a félretett tárkonybóbitákkal díszítve kínáljuk.

Fokhagymás pirítóssal, friss sült bagett-el vagy kiflivel tálaljuk. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k

Vissza a kategória cikkeihez