Tartalomjegyzék
A tökmagolaj rendkívül egészséges akárcsak maga a tök magja, ne dobjuk ki őket. Ugyanis az egyik legegészségesebb ropogtatnivaló a pirított tökmag, mely vitaminokban, ásványianyagokban rendkívül gazdag, de olaj formájában is hatékony a szervezet számára.
A tökmag bővelkedik mangánban, magnéziumban, rézben, cinkben és vasban egyaránt. Vitaminok közül is megtalálható benne a B-, C-, E- valamint a K-vitamin is. Nemcsak magában fogyasztható, hiszen tehetjük krémlevesekbe, pogácsákba, kenyerekbe, salátákba egyaránt. Ráadásul, ha nem magunk kapargatjuk ki a sütőtökből, akkor is egész évben hozzájuthatunk.
Tökmagolaj készítése, sajtolása
A tökmagolaj sajtolásának hazánkban főleg az Őrség, Vendvidék és Muravidék területein van nagy hagyománya. Itt a mai napig sajtolják hagyományos eljárással a tökmagot.
Jellemzően kétféle eljárással készíthető:
- hidegsajtolással
Ezzel az eljárással a tökmagokból mindenféle adalékanyag nélkül préselik ki az olajat. Ebben az esetben 40 ℃ fölé nem emelkedhet a hőmérséklet, mert akkor már megváltozna az olaj íze és tápanyagtartalma is. Majd textilszűrőn keresztül szűrik és sötét színű üvegekbe töltik, hogy se fény, se levegő ne érje. Ennek az eljárásnak nagy előnye, hogy minimális hulladékkal jár, mivel a maradék olajpogácsákat is felhasználják tökmaglisztnek, takarmánynak vagy akár halcsalinak.
- melegen sajtolással – más néven olajütéssel
Ezen eljárás során először ledarálják az alaposan megtisztított magokat, majd vizet és sót kevernek hozzá. Ezt a masszát pirítják meg, majd ebből sajtolják ki az olajat. A melegen sajtolással az olaj veszít ugyan a vitamin- és ásványianyag tartalmából, de gazdagabb ízvilágú lesz.
Rendkívül egészséges, aromás, pikáns ízű, mely jól illik salátákhoz, pirítósra, zöldségkrémekbe, levesekbe. Azonban sütésre alacsony égési hőmérséklete miatt nem alkalmas.
Tökmagolaj jótékony hatásai
A tökmagolaj 80%-ban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, mely rendszeres fogyasztásával csökkenthető a szervezet telített és transzzsír aránya, ezzel is sokat téve az egészségünkért.
A tökmagolaj jótékony hatásai a szervezetünkre:
- gyulladáscsökkentő
- hatékony a megfázásos panaszok kezelésében
- segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében
- serkenti az agyműködést
- csökkenteni a prosztatarák és a szürkületi vakság kialakulásának kockázatát
- az emésztési problémák kezelésében
- segít az érelmeszesedés kialakulásának megelőzésében
- erősíti az immunrendszert
- ápolja a hajat és a bőr egyaránt
Tökmagolajok felhasználási módjai
Mivel sütésre, főzésre nem alkalmas, ezért érdemes salátákra, pirítósra használni. Készíthetünk fűszeres mártogatósokat, melyhez szintén felhasználhatjuk. Zöldségekkel, bagettal kínálva önmagában is ízletes csemege.
Aki pedig ennél többet szeretne tenni az egészsége megóvásának az érdekében akár napi 1-2 evőkanálnyi tökmagolajat is elfogyaszthat önmagában. Ezt kúraszerűen is megtehetjük éhgyomorra.
https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k
Vissza a kategória cikkeihez