Tökmagos pogácsa

A tökmagos pogácsa nem tartozik a klasszikus pogácsa receptek közé, de mindenképpen érdemes kipróbálni a sütőtök szezonban. De egész évben készíthetjük, hiszen tökmagot bármikor vehetünk a zöldséges üzletekben vagy a nagyobb élelmiszerboltokban. A tökmag rendkívül egészséges nemcsak magában fogyasztva, hanem a belőle készült hidegen sajtolt tökmagolaj felhasználásával is. Érdemes mindkettőt beiktatni a rendszeres étkezéseink közé, sokat tehetünk vele az egészségünk megőrzéséért.

Ez a recept nem a legidőtakarékosabb, de mindenképpen megéri az időt és energiát, mert nagyon hamar elfogy a friss, illatos pogácsa.

Egyszerű tökmagos pogácsa recept

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg apróra vágott tökmag
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 tk cukor
  • 2 tk só
  • 0,5 dl tej

A tetejére:

  • reszelt sajt (akár vegyesen füstölt sajttal keverve)
  • 5 dkg tökmag
  • 1 tojás

Az egyszerű tökmagos pogácsák elkészítési lépései:

  1. Először a tejet melegítsük fel és szórjuk bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és hagyjuk felfutni. Vigyázzunk rá, hogy a tej ne legyen túlságosan meleg!
  2. Közben a tökmagot vagdossuk kisebb darabokra.
  3. Majd a kimért lisztet szitáljuk bele egy tálba, keverjük el a sóval, a tökmaggal és morzsoljuk el benne a vajat.
  4. A közepébe készítsünk mélyedést, ebbe üssük bele a tojást, adjuk hozzá a tejfölt és a felfuttatott élesztős tejet is.
  5. Az egészet alaposan dolgozzuk össze.
  6. Közepesen kemény tésztát kell kapnunk.
  7. Ezután meleg helyen hagyjuk, hogy megkeljen legalább 1 órát.
  8. Ha megkelt, lisztezett nyújtódeszkán 1-1,5 cm vastagra nyújtsuk ki.
  9. Kenjük meg a felvert tojássárgájával és szórjuk meg a tökmaggal és akár reszelt sajttal is.
  10. Pogácsa szaggatóval vagy vizes pohárral szaggassuk ki a pogácsákat.
  11. Majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire és 175 fokra előmelegített sütőben nagyjából 20-25 perc alatt készre sütjük.
  12. Akkor jó, ha szép aranybarna.

TIPP: Tovább gazdagítható baconnal, tarjával, sonkával. A tetejére szórható bármilyen egyéb mag – szezám, lenmag stb. – egyaránt.

Kicsit hagyjuk hűlni és már kínálhatjuk is. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k

Vissza a kategória cikkeihez