Tartalomjegyzék
A tökmagos pogácsa nem tartozik a klasszikus pogácsa receptek közé, de mindenképpen érdemes kipróbálni a sütőtök szezonban. De egész évben készíthetjük, hiszen tökmagot bármikor vehetünk a zöldséges üzletekben vagy a nagyobb élelmiszerboltokban. A tökmag rendkívül egészséges nemcsak magában fogyasztva, hanem a belőle készült hidegen sajtolt tökmagolaj felhasználásával is. Érdemes mindkettőt beiktatni a rendszeres étkezéseink közé, sokat tehetünk vele az egészségünk megőrzéséért.
Ez a recept nem a legidőtakarékosabb, de mindenképpen megéri az időt és energiát, mert nagyon hamar elfogy a friss, illatos pogácsa.
Egyszerű tökmagos pogácsa recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 5 dkg apróra vágott tökmag
- 2,5 dkg friss élesztő
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 1 db tojás
- 2 evőkanál tejföl
- 1 tk cukor
- 2 tk só
- 0,5 dl tej
A tetejére:
- reszelt sajt (akár vegyesen füstölt sajttal keverve)
- 5 dkg tökmag
- 1 tojás
Az egyszerű tökmagos pogácsák elkészítési lépései:
- Először a tejet melegítsük fel és szórjuk bele a cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt és hagyjuk felfutni. Vigyázzunk rá, hogy a tej ne legyen túlságosan meleg!
- Közben a tökmagot vagdossuk kisebb darabokra.
- Majd a kimért lisztet szitáljuk bele egy tálba, keverjük el a sóval, a tökmaggal és morzsoljuk el benne a vajat.
- A közepébe készítsünk mélyedést, ebbe üssük bele a tojást, adjuk hozzá a tejfölt és a felfuttatott élesztős tejet is.
- Az egészet alaposan dolgozzuk össze.
- Közepesen kemény tésztát kell kapnunk.
- Ezután meleg helyen hagyjuk, hogy megkeljen legalább 1 órát.
- Ha megkelt, lisztezett nyújtódeszkán 1-1,5 cm vastagra nyújtsuk ki.
- Kenjük meg a felvert tojássárgájával és szórjuk meg a tökmaggal és akár reszelt sajttal is.
- Pogácsa szaggatóval vagy vizes pohárral szaggassuk ki a pogácsákat.
- Majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire és 175 fokra előmelegített sütőben nagyjából 20-25 perc alatt készre sütjük.
- Akkor jó, ha szép aranybarna.
TIPP: Tovább gazdagítható baconnal, tarjával, sonkával. A tetejére szórható bármilyen egyéb mag – szezám, lenmag stb. – egyaránt.
Kicsit hagyjuk hűlni és már kínálhatjuk is. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k
Vissza a kategória cikkeihez